Ми раді бачити Вас щоденно з 10-00 до 17-00

вівторок, 16 листопада 2021 р.

Мистецтво жити поруч

 


Толерантне ставлення людини

 Збереже планету від негод,

 Розрубає мотлох павутини,

 Переріже нитку перешкод.

   Найбільша небезпека, яка чатує на наше суспільство сьогодні, – в руйнуванні особистості. Нині матеріальні цінності домінують над духовними, тому у  людей спотворені уявлення про доброту, милосердя, великодушність, справедливість, громадянськість і патріотизм.

  16 листопада Міжнародний день толерантності. Останнім часом слово «толерантність» набуло значної популярності. Що значить толерантна людина? Що таке толерантний підхід? Чи так важливо бути толерантним? Шлях до толерантності – це серйозна емоційна, інтелектуальна праця і психічна напруга, яка можлива тільки на основі зміни самого себе, своїх стереотипів, своєї свідомості.

  Так що ж таке толерантність?

  На кінці ХVIII – на початку XIX ст. у Франції жив Тайлеран Перигор, князь Беневентський, який вирізнявся тим, що при будь-якій владі незмінно займав посаду міністра іноземних справ. Це була талановита людина, але найголовніший його талант – це вміння враховувати настрій оточуючих і вирішувати проблеми, знаходячи компромісні рішення і при цьому залишатися вірним своїм принципам.

  Поняття «толерантність» у різних мовах має різні відтінки. Так, в англійській мові це готовність і здатність без протесту сприймати особистість або подію. У французькій повага свободи іншого, його способи думки, поведінки, політичних і релігійних поглядів. У китайській уміння дозволяти, допускати, проявляти терпимість до інших. В арабській – прощення, поблажливість, схильність до інших. У перській – терпіння, витривалість, готовність до примирення. Існує така притча   про аксакала. «Помирає в одному поселенні старий аксакал. Прийшли до нього люди попрощатися, та й говорять: «Скажи нам, мудрий старий, як вдалося тобі створити такий порядок у сім’ї, що усі сини й невістки, дочки й зяті жили разом у мирі й злагоді». Не може вже говорити старий – подають йому папір і олівець, і він довго пише. І коли випадає з рук вмираючого аркуш, дуже здивувалися усі – там 100 разів було написане одне слово  – ТЕРПИМІСТЬ!

  До уваги наших користувачів в бібліотеці розгорнута книжкова виставка :  "Мистецтво жити поруч" на якій представлені книги в яких висвітлена тема толенрантності - виховання почуття поваги один до одного, до звичаїв, традицій, культури різних народів, взаєморозуміння, терпимість. " Зростили" дерево толерантності на листочках-долоньках можна написати що таке у Вашому розуміні толерантність.






  Нехай кожен з нас, наше село і вся наша Україна завжди будуть островами толерантності для усіх жителів великої планети Земля.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...