Ми раді бачити Вас щоденно з 10-00 до 17-00

пʼятниця, 14 січня 2022 р.

Майстер прози і геній поезії

 

   14 січня виповнюється 85 річниця з дня народження  Євгена Гуцала - людини, талановитої  від Бога, який був здатний проявити себе у різних іпостасях. Таких – одиниці. Таким був Євген Гуцало. Він – автор різноманітної за жанрами і надзвичайно широкої літературної спадщини. Серед його творчого доробку – новели, оповідання, повісті, романи, есе, поезія. Також Гуцало став відомим як автор сценарію для кінострічок та журналіст. Його зараховано до когорти письменників-шістдесятників.

   З’явився на світ письменник 14 січня 1937 року в селі Старий Животів  Вінницької області. Народився хлопчик в  родині вчителів. З самого дитинства його виховували в дусі української інтелігенції. Звичайно, це вплинуло на подальше життя Євгена. З дитячих років батьки привчали Женю до книжки, знайомили його з різними науками. Матері й батьку, незважаючи на всі складнощі війни, вдалося зберегти свою бібліотеку. Спочатку хлопчик перечитав усі свої книжки, потім – із шкільної бібліотеки, а ще згодом – із бібліотеки в сусідньому селі. А перша книжка, з якою познайомився майбутній письменник ще в дитинстві, була Біблія. Хтозна, можливо, це й стало поштовхом для того, що згодом він і сам узявся за перо.

  Талант митця різноплановий.  У всіх своїх прозових творах Євген Гуцало намагається показати внутрішній, не всім помітний, світ людини, її емоції, переживання, мрії, зв’язок із природою. Проза Гуцала – невичерпне джерело для розуміння життя, його сенсу. 

    Євген Гуцало умів писати широко, різнопланово і влучно. Тому поезія – це ще одна сходинка на шляху його творчих звершень.

  Доля відміряла Євгенові Гуцалу 58 років.Помер письменник 4 липня 1995 року.

  До уваги читачів в нашій бібліотеці представлено книжкову виставку: " У синьому небі я висію ліс". Творчість Євгена Гуцала – невичерпне джерело глибоких почувань людини, любові до природи, що переплітаються в чудовому тандемі. Численні його твори засвідчують це. Отож, хочете почитати хорошу пейзажну чи патріотичну лірику, познайомитися з різними типами характерів людей, сміливо беріть до рук книжку Євгена Гуцала. Його твори захоплять вас уже з перших сторінок.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...